2020

SVSMP se letos zapojila do Výzvy "Do práce na kole"

5. 5. 2020 | Autor: Kuneš Jan, Ing.

Jedná se již o 10. ročník v tradičním termínu od 1. do 31. května a tak alespoň v jubilejním termínu do toho jdeme s ostatními Plzeňáky. Pravidla jsou letos nově upravená tak, že bude výjimečně možné zapisování nejen bezmotorových cest do práce, ale i zdravotního pohybu - venku i doma. Co si pod tím představit: zdravotní vycházky, běh a vyjížďky, nebo relaxační aktivity doma. Tj. zapisují se například i procházky, bezmotorové cesty na nákup nebo domácí cvičení. Chůzi, běh či jízdu na kole lze během měsíce kombinovat.

Co je cílem výzvy?
„Do práce na kole“ motivuje jednotlivce, týmy i celé firmy napříč Českou republikou, aby se alespoň měsíc zkusili do práce dopravovat bezmotorově a udržitelně. I jeden měsíc bez denního používání auta může významně přispět ke zlepšení kondice, zdraví i nálady účastníků a také odlehčí dopravě ve městech. Pomůže budovat týmového ducha a dobrou atmosféru ve firmě a jednoznačně přispěje ke zdravějšímu městu, ve kterém se lépe dýchá. Jeden měsíc může ale také vést k návyku pro měsíce příští.

A my na SVSMP jsme díky tomu postavili tři týmy po čtyřech členech. Co se ještě může stát dále? Kdyby se nás ptali doma, třeba děti, co to v květnu vyvádíme, tak zrovna je může potkat „příští“ školní rok podobná výzva „Do školy na kole“. Ta bývá otevřena studentům od 13 let a zapojit se tak budou moci základní, střední i vysoké školy.

 Právě v této oblasti se ze strany naší organizace připravuje pilotní projekt zlepšení podmínek při základních školách zajištěním bezpečných prostor pro odkládání kol například umístěním cykloboxů. Coby budoucí uživatelé těchto minigaráží se předpokládají nejen samotní žáci, ale i veřejnost využívající sdílená sportoviště při školách.

Stejné principy pak chceme použít postupným dovybavením veřejných míst v Plzni vhodným cyklo inventářem. Zejména při veřejných budovách jako jsou knihovny a úřady nebo organizace jako je naše. Vhodné budou cyklostojany pod dohledem nebo dokonce kolárny.

Cyklodopravu město vnímá jako preferovaný druh dopravy a možnosti si zkusit, že pro běžný pohyb po městě je kolo vlastně fajnový prostředek, vítáme.



Foto: Anna Žlábková

Město Plzeň