2017

Nové trvalkové záhony v Plzni

4. 7. 2017 | Autor: Davídková Lucie , Ing.

V minulém týdnu byla na dvou místech v Plzni dokončena výsadba nových trvalkových záhonů. Již na první pohled je jasné, že se jedná o trochu jiné záhony, než na které jsou Plzeňané zvyklí: jsou složeny z rostlinných druhů snášejících velmi dobře stresové podmínky (sucho, horko, konkurence ostatních druhů). Právě tímto složením je snahou docílit dlouhodobě atraktivních záhonů, které se budou barevně proměňovat nejen v průběhu roku, ale také v průběhu let, kdy bude docházet k samovolnému přesevu a rozrůstání druhů. Tomu se odborně říká autoregulace.

Některé druhy na záhonech užité jsou již notoricky známé (třapatka, dobromysl, šalvěj, šanta, hvězdnice, hvozdík, šuškarda), některé jsou k vidění ve veřejné zeleni méně často (svíčkovec, šater, agastache, nebo poblekla). Na jednom ze záhonů budou navíc zejm. v podzimních měsících hrát výraznou roli okrasné druhy trav: proso a dva kultivary třtiny. Na jaře navíc záhony ozdobí desítky cibulnatých rostlin – krokusů a tulipánů.

Kolemjdoucí nejspíš na první pohled překvapí štěrkový povrch. Jedná se o druh mulče, který je pro tento typ trvalkových záhonů nejvhodnější. Svou vrstvou 7cm zabraňuje vyššímu výparu vody z půdního povrchu, brání vysemeňování plevelných druhů z okolí a na rozdíl od mulčovací kůry neplesniví a neuvolňuje do půdy nežádoucí kyseliny a třísloviny.

A kde si mohou zájemci záhony prohlédnout na vlastní oči? Jeden je zrealizován na křižovatce ulic Budilova a Kovářská, zde se jedná o směs „Červánková prérie“. Druhý se nachází při Karlovarské třídě na konci slepé ul. Lidické, zde byla použita směs „Tanec trav“.

Náklady na založení a péči v letošním roce činí 190 tisíc korun. Správa veřejného statku získala pro tuto výsadbu dotaci z Fondu životního prostředí Magistrátu města Plzně.

       

       

Město Plzeň