2017

Jarní procházka kolem boleveckých rybníků (2017)

23. 3. 2017 | Autor: Kaňák Jan, Ing.

Přestože se počasí o víkendu zkazilo a z pátku na sobotu celou noc pršelo, ukázalo se, že stále ještě jsou rodiny, kterým je milejší jít se svými ratolestmi raději na procházku, než trávit čas u televize nebo v nákupním středisku. A tak třetího ročníku pochodu „Vítání jara aneb z Rybárny na Sofronku“, který připravil Úsek lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně na sobotu 18. března 2017, se zúčastnilo na dvě stovky Plzeňanů, většinou rodin s dětmi, pro které byl hlavně určen.

Na trase zhruba 3,5 km bylo připraveno 6 stanovišť, na kterých plnily děti různé úkoly týkající se hlavně probouzející se jarní přírody. Na startu na hrázi Boleveckého rybníka pod budovou Rybárny byla také otevřena Výuková zahrada s vodními prvky, kterou si mohli návštěvníci prohlédnout i s průvodcem. Zde, po absolvování „úkolu“ dostaly děti „vandrovní list“ s prvním razítkem. Na stanovišti na pláži Boleváku pod Bílou Horou si zkoušely zasadit sazečem lesní stromky, tak, jak je sází lesní dělníci v lese. Další zastávka byla na sádkách u Košináře, kde byly hlavním tématem ryby a vodní organismy. Stanoviště u Seneckého rybníka mají už tradičně na starosti skauti ve spolupráci s Lesní školkou Medvíďata a děti si zde vyzkoušely svoji obratnost. Předposlední zastávka u obůrky s dančí zvěří u arboreta byla věnována myslivosti. K dispozici byly různé shozy a trofeje lovné zvěře včetně vycpanin a nejen děti se naučily např. rozlišit parohy a rohy.

Cíl celé procházky byl u budovy Arboreta Sofronka, kde byly připraveny kvízy, doplňovačky, dřevěné puzzle a pastelky na vybarvování obrázků s lesní tématikou. Po předložení vyplněného „vandrovního listu“ dostaly děti drobné upomínkové předměty a hlavně sladkou odměnu.

Na závěr si většina velkých i malých účastníků první jarní procházky opekla na ohni svého prvního letošního buřta.


     

    

     

    

Město Plzeň