2016

Oblečený strom

16. 5. 2016 | Autor: Hrdličková Hana , Ing.

V průběhu dubna před zahájením filmového festivalu Finále se v Plzni v Kopeckého sadech před Měšťanskou besedou objevil oblečený strom. Bylo aprílové počasí, všichni se ještě choulili ve svetrech, tak i strom měl nárok na trochu toho tepla. A navíc se jednalo o vtipné, stylové přivítání návštěvníků finále, které ladilo s letošní obrazovou upoutávkou.

Filmové Finále skončilo, nastoupil květen s teplejším počasím, tak jsme začali vysvlékat svetry. Jen na ten strom si ti, kteří ho oblékli, již nevzpomněli. Že by jim nešlo o strom?

Katalpa vejčitá, takový je český název stromu oblečeného do koláží svetrů, sice pochází z teplých končin Asie a Ameriky, ale ta naše katalpa, která roste již mnoho let v Plzni, přežila mnoho zim bez jakékoliv ochrany.

Nápaditá expozice velmi potěší. Ale pouze chvilku. Dlouhodobě svetry kolem kmene stromu začnou hostit nezvané návštěvníky – brouky „kazisvěty“, kteří začnou pod rouškou svetrů vrtat a žrát a množit se a více vrtat a více žrát, až strom začne živořit. Možná ne, možná to je strom zimomřivec. Ale měl by se i nadále otužovat.

Proto žádáme tvůrce svetru pro strom v Kopeckého sadech, aby katalpu připravili v co nejkratším čase na letní období a vysvlékli ho do naha.

Správci plzeňské zeleně děkují a poděkuje vám i katalpa svým dalším bytím.

 

Město Plzeň