2013

LED návěstidla na křižovatkách v Plzni

14. 2. 2013 | Autor: Pouzar Vladimír , Ing.

O výhodách moderních návěstidel, v nichž jsou klasické 100W žárovky nahrazeny LED diodami, není třeba dlouze diskutovat. Vysocesvítivé LED diody se stále častěji uplatňují ve všech druzích osvětlení a není proto nic překvapivého, že své uplatnění nacházejí i v návěstidlech světelné signalizace.
.
Jednou z jejich výhod je výrazně nižší energetická náročnost. Oproti klasické žárovce, která již ze svého principu více topí než svítí, mají LED diody podstatně vyšší účinnost a většinu dodané energie reálně přemění ve světlo. To navíc při minimální velikosti, což v důsledku umožňuje instalaci více diod do skupin za účelem dalšího zvýšení intenzity světla nebo rovnoměrnosti podsvícení. Také zde odpadá nutnost použití barevných filtrů - LEDky rozptýlené po celé ploše návěstidla už samy svítí v požadované barvě a sklo před nimi plní pouze ochrannou úlohu, aniž by dále světlo rozptylovalo nebo pohlcovalo.
.
Pro venkovní použití je další výhodou jas a barva světla. Do značné míry je tím eliminován stav, kdy jsou za jasného dne (se sluncem "do očí") klasická žárovková návěstidla špatně čitelná. Vysoká svítivost, jako ve dne žádaná vlastnost, je sice za šera a v noci poněkud diskutabilní (příliš jasná návěstidla oslňují), ale lze to řešit postupným nebo skokovým ztlumením intenzity světla v návaznosti na snímač okolního osvětlení nebo na časový spínač.
.
Další nezanedbatelnou výhodou je i delší životnost světelné jednotky, což se v dlouhodobějším horizontu samozřejmě také projevuje na ekonomice provozu SSZ.
.
V rámci v Plzni instalovaných řadičů SIEMENS jsou 2 možnosti použití LED návěstidel:  
= technologie 230V, kdy jsou pouze původní klasické žárovky nahrazeny LED jednotkami, zatímco ostatní vybavení křižovatky zůstává beze změn a 
= technologie 40V, kdy je celý řadič s kompletním vybavením přizpůsoben na provoz s LED diodami a klasické žárovky s ním již nelze použít. Touto technologií jsou osazovány nově budované nebo kompletně rekonstruované křižovatky, konkrétně K133 Přemyslova - Jízdecká, K307 Karlovarská - Alej Svobody, K309 Karlovarská - Gerská a K135 E.Beneše - FN Bory.
.
Technologie 230V je postupně instalována na energeticky náročnějších křižovatkách a v současné době je v provozu na K114 a K115 v Sadech Pětatřicátníků, K604 Klatovská - Sukova (nám. Míru) a K305 Karlovarská - Lidická. LED návěstidla lze spatřit i na přechodu P098 ve Zborovské ulici, zde se jednalo o vůbec první instalaci ve městě s cílem vyzkoušet jejich provozuschopnost. Výhodou této technologie je možnost její aplikace do stávajícího vybavení SSZ a dokonce i kombinace s klasickými žárovkami v rámci jedné křižovatky. Lze tedy (například při omezeném rozpočtu) teoreticky nahradit pouze problémová návěstidla, ale zato na více křižovatkách.
.
Již jsou samozřejmě vybrány další lokality, kde se s osazením LED návěstidel počítá v následujícím období.
Město Plzeň