2007

VÁNOCE 2007: nový betlém na plzeňském náměstí

3. 12. 2007 | Autor: Cílková Klára, Ing.

Starý stávající betlémLetošní Vánoce na plzeňském náměstí se neponesou pouze v duchu nového dláždění; na italském porfyru se zaskví také nový betlém - zato však tradiční, ryze český. K jeho slavnostní instalaci dojde ve čtvrtek 20. prosince 2007 od 16:00. Přijdďte se podívat i Vy!!!

 

O zhotovení betlému a jeho instalaci na plzeňské náměstí se každoročně stará Správa veřejného statku města Plzně. A protože se budou letošní vánoční oslavy pořádat poprvé místo na asfaltové ploše na italském porfyru, je na místě - ba se přímo nabízí, nově pojednat i vánoční betlém.

Plzeňanům jistě známý stávající betlém, který zdobil náměstí několik po sobě jdoucích let, však nezmizí úplně. Bude k vidění ještě téměř celé tři první týdny vánočních oslav počínaje rozsvícením vánočního stromku 4. prosince. Nový betlém se na náměstí objeví v rámci akce "VÝMĚNA BETLÉMŮ", ke které dojde ve vší slávě ve čtvrtek 20. prosince od 16:00 hod u vánočního stromku, a již budou moci shlédnout jak návštěvníci vánočních trhů, tak třeba i náhodní kolemjdoucí.

O návrh i realizaci nového betlému se zaslouží Soukromá střední uměleckoprůmyslová škola ZÁMEČEK s.r.o. z Plzně. Studenti 4. ročníku vytvářeli pod vedením výtvarníka Petra Nováka v rámci výuky návrhy nového betlému včetně názorných modelů. Vznikly návrhy jak velmi tradiční, tak i odvážné až provokativní (což ovšem  u mladých umělců nemůže nikoho zaskočit!). Vítězný návrh zpracovávají do konečné podoby všichni studenti společně; nese se v ryze tradičním duchu a bude obsahovat 5 figur v životní velikosti.Budova Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček

Jak nám sdělila zástupkyně ředitele školy Mgr. Renata Šindelářová, je pro studenty zpracování nového betlému velmi motivující. Už proto, že příležitostí, kde mohou studenti veřejně prezentovat svá díla, není mnoho. A plzeňské náměstí v předvánočním čase je vskutku vděčnou "výstavní síní", kde o návštěvníky není nouze.

Aby "výměna betlémů" 20. prosince dostala punc sváteční a výjimečné události, připravují studenti pro zpestření vlastní program. To vše pod taktovkou své profesorky Mgr. Evy Bednářové. Chystají se zapět tradiční vánoční koledy v netradičním pojetí, dále na chvíli zastoupí figury původního betlému a vytvoří tzv. živý betlém (přislíbena je i živá panenka Marie s živým Jezulátkem!) a na závěr slavnostně instalují svoje dílko - nový betlém. Svou účast na výjimečné akci přislíbil i primátor města Plzně.

Pár následujících obrázků je věnováno studentským pracím - ideovým modelům návrhu betlému:

návrh betléma

návrh betlému

návrh betlému

 

návrh betlému

 

Související články

Vánoční osvětlení 2007

22. 11. 2007 | Autor: Lang Viktor, Bc.

Roku 2007 navazuje vánoční světelná výzdoba na předcházející roky, kdy Správa veřejného statku města Plzně zdobila širší centrum města. Více

Město Plzeň